📫   Gratis verzending vanaf €40

📦   Verzending met DHL track & trace

💰   Diverse betaalmethodes, ook achteraf!

oranje retro shirt

Oranje retro shirt

De geschiedenis van het Nederlands elftal voetbalshirt en over ons favoriete oranje retro shirt en onze hele Nederland Retro collectie.

Het Nederlandse elftal in oranje

Het Nederlands elftal speelde de eerste officiële wedstrijd in 1905. De wedstrijd werd gespeeld in België waar verlenging nodig was om de eerste Derby der lage landen te beslissen. Uiteindelijk won Nederland met 1-4. In die eerste jaren werd nog niet gespeeld in het beroemde oranje shirt, maar had het Nederlands elftal een wit shirt met een diagonale rood-wit-blauwe baan. Alsof er met een sjerp werd gespeeld. Het was in 1908 dat besloten werd om in oranje shirts te gaan spelen. De kleur oranje vanwege de familienaam van de koninklijke familie, het huis ‘Oranje-Nassau’.

Tenue Nederland

Nederland speelde eigenlijk altijd in oranje shirts en witte of zwarte broeken, eerst nog met lichtblauwe kousen, later met oranje of witte kousen. Het was tijdens het WK van 1974, het eerste grote toernooi waar Oranje aan meedeed sinds de Tweede Wereldoorlog, dat er ook rekening moest worden gehouden met de tenues van de tegenstander. Daardoor waren er ook witte shirts en witte kousen mee en kon er naar hartelust gecombineerd worden met oranje of witte shirts, witte of zwarte broeken en oranje of witte kousen. Vier jaar later, tijdens het WK van 1978 in Argentinië waren de zwarte broeken ingeruild door oranje broekjes en werd er voor het eerst in de historie in een compleet oranje tenue gespeeld.

Oranje, Nederland of Holland

Er zijn vele manieren om Nederland te noemen, ook in andere talen, want Nederland wordt ook wel Holland genoemd en het Nederlands elftal heet ook wel Oranje. En met de opkomst van het vrouwenvoetbal wordt het Nederlands vrouwenteam ook wel de Leeuwinnen genoemd, of in hip Engels the Lionesses. Toch zijn er ook delen van Nederland waar ze het nooit over Holland hebben, want de mensen in het Zuiden en Oosten van het land bedoelen met Holland het Westen, te weten Noord – en Zuid Holland. Erg verwarrend allemaal.

Oranje retro shirt

Een retroshirt is iets anders als een vintage, vaak tweedehands, shirt. Retro voetbalshirts zijn nieuw gefabriceerde replica shirts die heel erg lijken op een klassiek voetbalshirt uit een ver verleden. Vaak uit de tijd dat er nog geen voetbalmerchandise bestond. Het is ook zo dat de fabrikanten van voetbalkleding tegenwoordig grote bedragen neerleggen om een club of landenteam te kleden. Ze staan vaak ook niet toe dat er replicashirts worden gemaakt van shirts als zij niet langer de kledingsponsor zijn. En dat is het geval in Nederland, want Adidas is jarenlang de leverancier geweest van de kleding van het Nederlands elftal, maar de huidige sponsor is Nike en die gaat natuurlijk niet toestaan dat Adidas Originals met klassieke shirts en trainingsjacks uit de jaren zeventig en tachtig op de markt komt.

En dat is natuurlijk best jammer, want dat populaire Adidas shirt uit 1988 met dat opvallende patroon is nooit officieel in de handel geweest en zou nu, als het opnieuw verkocht zou worden, binnen een paar uur volledig zijn uitverkocht. Je ziet er wel een hoop goedkope kopieën van, maar ze zijn allemaal nep. Slechte namaakshirts van bedroevende kwaliteit.

EK1988 Nederland-Ierland ©Retro Voetbalshirts

Gelukkig heeft COPA Football wel een licentie gekregen van de KNVB om een retro voetbalcollectie op de markt te brengen, dus voetbalshirts en trainingsjacks van Oranje die gebaseerd zijn op het origineel uit de vorige eeuw.

Oranje retro voetbal collectie

We lichten een aantal artikelen voor je uit die je via de Retro Voetbalshirts webshop kan kopen, ze worden snel geleverd, verpakt in een luxe cadeaudoos en gratis verzonden!

In dit overzicht hierboven laten we de meest populaire retro voetbalshirts en retro trainingsjacks van Nederland zien.

Je ziet onder andere het oranje thuisshirt, het witte uitshirt en het trainingsjack van het WK1978

Ook het oranje retro shirt uit 1983 en het trainingsjack uit hetzelfde jaar, de beginperiode van het grote Nederlands elftal dat uiteindelijk het EK van 1988 in Duitsland zou winnen.

En ook zie je een replica van het shirt dat Oranje droeg op het WK van 1994 in de USA, waar het tenauwernood werd uitgeschakeld door de latere kampioen: Brazilië.

Picture of Retro Voetbalshirts

Retro Voetbalshirts

Retro voetbalshirts is al sedert 2011 dé webshop voor al jouw retro voetbalshirts en andere mooie artikelen.
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest