Winkelmand

Gratis verzending in Nederland

✓ Verzending met PostNL track & trace

✓ 30 dagen makkelijk retourneren

Atletico Madrid

Atletico Madrid

Club Atletico de Madrid werd in 1903 opgericht onder de naam Athletic Club de Madrid

Het was toen nog een dochterclub van het Baskische Athletic Club de Bilbao en werd ook door Baskische studenten opgericht. Het duurde tot 1920 voordat Atlético Madrid zich losweekte van haar Baskische moeder en als zelfstandige voetbalclub verder ging.

Stadion Atletico Madrid

Atletico speelde in de eerste jaren op Vallecas, in het zuiden van Madrid, maar ging in 1923 in het Estadio Metropolitano spelen. Dit stadion was eigendom van het metro-bedrijf van de stad en lag in het westen van de stad. In 1966 verhuisde de club naar het gloednieuwe Estadio Manzanares, dat later werd vernoemd naar de succesvolle voorzitter Vicente Calderón. Het Vicente Calderónstadion lag in het centrum van Madrid, pal aan de Manzaneres rivier en vlak bij de M-30 snelweg die dwars door de stad gaat. Sinds 2017 speelt Atletico Madrid in het nieuw gebouwde Metropolitano stadion in het oosten van de stad.

Successen en verloren Europacup finales

Toen Vicente Calderón voorzitter werd in de jaren ’60 had Atletico al vier kampioenschappen behaald, maar in deze periode werd de club pas écht succesvol. De Copa del Rey werd tweemaal gewonnen en aansluitend ook de Europacup voor Bekerwinnaars, ook wel bekend als Europacup II. Er volgden nog meer bekers en kampioenschappen, waardoor Los Rojiblancos ook in de Europacup voor Landskampioenen (Europacup I) mee mocht strijden.

De halve finale van de Europacup 1970-1971 werd verloren van Ajax, maar in het seizoen 1973-1974 werd de finale gehaald. Die finale eindigde in 0-0, waarna Atleti in de verlenging de scoorde tegen een uitgeblust Bayern München. Maar zoals wel vaker scoorden de Duitsers in de laatste minuut toch een doelpunt en moest de finale worden overgespeeld, zo ging dat toen nog. Die replay werd een makkelijke prooi voor Bayern, waardoor Atletico Madrid de eerste (van drie) Europacups verloor. Want ook in 2014 en 2016 werd de Champions League finale verloren. Twee keer van aartsvijand Real Madrid, waarvan de laatste na strafschoppen.

En daarmee is Atletico Madrid de enige club die drie keer de Champions League, of Europacup, verloor. En deze nog nooit heeft gewonnen…

Wereldbeker, Europa League en Supercup

Ondanks dat de Europacupfinale van 1974 werd verloren, mocht Atletico Madrid een seizoen later toch strijden om de Wereldbeker voor clubs. Dit omdat FC Bayern München geen zin had om de zware wedstrijden (uit- en thuis) tegen de kampioen van Zuid-Amerika te spelen. Atletico durfde de strijd wel aan en won in twee duels van het Argentijnse Independiente.

Daardoor is Atleti de enige winnaar van de wereldbeker, zonder dat ze de Europacup voor Landskampioenen hebben gewonnen.

Atletico Madrid was succesvoller in de Europa League, want het won alle drie de finales die de club haalde, in 2010, 2012 en 2018. En om het verhaal compleet te maken werden ook alle finales van de Supercup, die je als winnaar mag spelen tegen de winnaar van de Champions League, gewonnen. De laatste -in 2018- was ongetwijfeld de mooiste, want hierin werd het gehate Real Madrid verslagen.

Hoogtepunten Atletico Madrid

Hoewel Atletico Madrid dus wisselend succesvol zijn in Europa, hebben ze in Spanje toch een hoop prijzen gewonnen, tot 2022 wonnen ze elf keer de Primera Division, tien keer de Copa del Rey, en vier keer de Spaanse supercup, de Supercopa de España.

Atletico Madrid sokken box sets
Atletico Madrid sokken box sets

En om die successen uit te beelden is er een serie sokken verschenen waarop de meest iconische momenten, trainers en spelers zijn uitgebeeld. Zo zijn clubiconen als Forlan, Koke, Godin, succescoach Simeone en natuurlijk Fernando Torres in breiwerk vereeuwigd.

Deze sokken zijn allemaal te koop bij Retro Voetbalshirts. Als je er meerdere wil kun je ook kiezen voor een box set. In zo’n luxe doos zitten vier paar sokken, er zijn drie verschillende box sets verkrijgbaar: de Heroes box set, de Great Moments box set en een Logo box set, hierin zitten vier paar sokken in verschillende kleuren met het logo van Atletico Madrid. En natuurlijk hebben we ook ook retro voetbalshirts, retro trainingsjacks van Atleti:

Retro Voetbalshirts

Retro Voetbalshirts

Retro voetbalshirts is al sedert 2011 dé webshop voor al jouw retro voetbalshirts en andere mooie artikelen.
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest